welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Terug naar overzicht

In het regeerakkoord van het nieuwe kabinet staat letterlijk en zonder meer:

Het muziekcentrum voor de omroep wordt afgeschaft.'


Het zinnetje: “Het Muziekcentrum VOOR de omroep wordt afgeschaft” geeft al aan dat men niet eens weet wat de functie van het Muziekcentrum is en hoe de functie van het MCO wordt ingevuld in het culturele leven van Nederland. De juiste omschrijving geeft wel aan wat de functie van het MCO wél is en welke bijzondere functie het heeft binnen het culturele leven in Nederland en voor de regio in het bijzonder. Het is namelijk: “Het muziekcentrum VAN de omroep”.Zonder enige argumentatie wordt de toekomst van internationaal hoog aangeschreven orkesten en een koor op losse schroeven gezet. De poten worden weggezaagd onder een typisch Nederlandse muziekpraktijk.

 

Het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest moeten na 65 jaar onderscheidend artistiek werk het veld ruimen. De Muziekbibliotheek, de grootste van Nederland, wordt gesloten en MCO Educatie zal duizenden leerlingen uit de regio moeten teleurstellen evenals de professionals die afhankelijk zijn van deze bron van informatie. Niet eerder dreigde zo'n grote zinloze kaalslag in Nederland. Muziek die volop klinkt via radio, televisie, online en live voor goedgevulde zalen zoals het Concertgebouw, Vredenburg Leidsche Rijn, Muziekgebouw aan ’t IJ , het Holland Festival, Pinkpop  en North Sea Jazz. Hierin heeft het MCO een bepalende rol. Dat gooi je niet zomaar weg!

Ook Hilversummers profiteren van de aanwezigheid van het MCO, gevestigd aan de Heuvellaan (voormalig VARA studio:

  • Zondagmiddagconcerten in Studio 1 met bijzondere kamermuziek
  • Lunchconcerten van de Radio Kamerfilharmonie;
  • Hilversumse schoolklassen bezoeken repetities
  • Belangeloze concerten door leden uit de Radio-orkesten die als solisten meewerken aan concerten die voor iedereen toegankelijk zijn;
  • Hilversumse schoolklassen nemen deel aan educatieve projecten, waarbij zij zelf een stuk componeren;
  • Het Metropole Orkest heeft zijn Metrokids, met bijvoorbeeld dirigeren voor kindereNn
  • Raadhuisconcertserie: georganiseerd met behulp van het netwerk van de omroepmusici;
  • Muziektent op de Kerkbrink: hier spelen regelmatig omroepmusici;
  • Concertbezoek: de belangrijkste concertpodia van Nederland, het Concertgebouw in Amsterdam en Muziekcentrum Vredenburg in Utrecht zijn vanuit Hilversum eenvoudig bereikbaar. Daar treden de omroepensembles wekelijks op;
  • Amateurorkesten en –koren worden gecoacht door musici van de omroepensembles die lesgeven en dirigeren.

 Leefbaar Hilversum roept daarom iedereen op onder het motto:

Voorkom opheffing van het Muziekcentrum van de Omroep en steun onze musici. 15699 anderen gingen u al voor en geven hiermee een duidelijk signaal aan de politiek.

Houdt Nederland mooi en muzikaal! laat u horen! Ga naar: www.mco.nl en geef uw mening.

 

Jan Spaans

Verkiezingsprogramma