welkom op leefbaarhilversum.nl

Actueel

Vanochtend ‘ns een keertje niet zelf boterhammen smeren!
Enige weken geleden hebben alle regionale bestuurders, politieke partijen en ambtenaren een uitnodiging van de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord en de agrarische natuurvereniging Vechtvallei ontvangen om te komen ontbijten bij boer Harm Jansen en zijn vrouw Maartje op hun melkveeboerderij bij de Hilversumse Meent. 

Maartje en Harm (foto www.meentboerderij.nl)

Ik ging  dus al redelijk vroeg op weg naar de boerderij, want om 8.30 uur begon het ontbijt. Tot mijn verrassing waren er (gelukkig maar!) veel meer mensen (24) aanwezig. Ik zag collega’s van D66 en de VVD, een wethouder uit Naarden, een aantal ambtenaren: kortom een gemêleerd gezelschap.
Na een kort welkomstwoord van coördinator Maike van der Maat een pittige bak koffie, gingen we in de koeienstal aan tafel, plaatsnemend op originele hooibalen aan een rijkelijk gevulde dis. Tijdens de uitstekend verzorgde maaltijd werden we geïnformeerd over allerlei ontwikkelingen als milieubeleid, vergunningen, archeologische (voor)waarden, cijfer omtrent stikstofbeperking, ruimtelijke ordening van het buitengebied, zichtwaarde etc.
We lieten ons de broodjes, scharreleieren ,verse vleeswaren en biologische appelsap goed smaken. De sfeer was prima en de ‘dames’ aten hun kuilgras als fraai zwart-wit decor. Gelukkig gingen de 150 meiden na een uurtje dartel de wei in.
Na het heerlijke ontbijt leidde Harm en Maartje ons rond over het bedrijf. Behalve melkveeteelt willen zij zich toeleggen op educatie en ik vond het geweldig om te horen dat er concrete plannen zijn de kinderboerderij, waarover in de Meent al jaren wordt gesteggeld (‘waar moet ie nou komen in de wijk?’), bij de boerderij onder te brengen.
Zo ontstaat er niet alleen een plekje om de kippen eten de geven of de paardjes te aaien, maar wordt de link gelegd naar boerderij en natuur. LH zal dit initiatief van harte ondersteunen.


Harm vertelt ...


Na de rondleiding was er voor iedereen nog een papieren zak, gevuld met allerlei lekkernijen, leerzame lectuur en een picknickkleed.

Al met al een bijzonder geslaagde bijeenkomst en zeker voor herhaling vatbaar!


Ik wil de familie Jansen veel succes toewensen en nogmaals bedanken voor de gastvrijheid en LTO Noord en de Vechtvallei voor de organisatie.
Enne .. ik weet nu ook hoeveel boeren en in Hilversum zijn: 10. Daar moeten we dus trots én zuinig op zijn!


Peter van Westing
Verkiezingsprogramma